Αποταμίευση παιδιού

Οι γονείς καταλαβαίνουμε περισσότερο από τον οποιοδήποτε πόσο γρήγορα περνάνε τα χρόνια όταν μεγαλώνεις παιδιά. Ο χρόνος μοιάζει να αποκτά άλλη ταχύτητα δίπλα τους και τα χρόνια κυλούν σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Οι ευθύνες που έχουμε προς αυτά είναι ανάλογες της αγάπης μας και κάθε πράξη μας διαμορφώνει τόσο τον εαυτό τους, όσο και το μέλλον τους. Κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που παίρνουμε σήμερα για το παιδί μας είναι απολύτως βέβαιο πως παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή του,είτε στο βραχυπρόθεσμο, είτε στο μακροπρόθεσμο μέλλον, ενδεχομένως και για πάντα.

Μια τέτοια καθοριστική απόφαση είναι και η αποταμίευση παιδιού. Όπως και με την ασφάλεια ιδιωτικής σύνταξης έτσι και με την αποταμίευση παιδιού, αποφασίζουμε σήμερα να δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά γεμάτο με χρήματα που θα τον χρησιμοποιήσουμε όταν θα τον έχουμε ανάγκη στο μέλλον. Μια από τις πιο συνηθισμένες ανάγκες των παιδιών για να σπάσουν έναν τέτοιο κουμπαρά είναι οι σπουδές τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να εκταμιεύσει ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, εκτός από τις σπουδές, το άνοιγμα μιας επιχείρησης μετά το λύκειο ή η δημιουργία οικογένειας σε σχετικά μικρή ηλικία, είναι μερικοί λόγοι που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί δημιουργικά την προνοητικότητα των γονιών του.

Πόσο κοστίζουν οι σπουδές του παιδιού στο εξωτερικό;

Ανάλογα τη χώρα και το αντικείμενο σπουδών, το κόστος αλλάζει. Στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να δείτε τα ενδεικτικά κόστη των βασικών χωρών που υποδέχονται φοιτητές.

κοστος σπουδων φοιτητων στο εξωτερικο

* Ο παραπάνω πίνακας είναι αναδημοσίευση από το tovima.gr και τα στατιστικά στοιχεία τα έχουν λάβει από το studyusa.com και ed.gov

Βλέπουμε, λοιπόν, πως για να σπουδάσει ένα παιδί στο εξωτερικό χρειάζονται αρκετά χρήματα για σπουδές και διαβίωση σε ετήσια βάση. Αν ένας γονιός ξεκινήσει από σήμερα ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα,τότε εξασφαλίζει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων (αν όχι ολόκληρο το ποσό) που χρειάζονται για να σπουδάσει το παιδί τους.

Πόσο κοστίζουν οι σπουδές του παιδιού στην Ελλάδα;

Αντίστοιχα με τις σπουδές στο εξωτερικό, έτσι και στην Ελλάδα οι σπουδές ενός παιδιού μπορεί να χρειαστούν πολλά χρήματα μέχρι να ολοκληρωθούν. Ειδικά αν οι σπουδές είναι σε πόλη η οποία είναι μακριά από τη μόνιμη κατοικία των γονιών, τότε τα χρήματα που θα χρειαστούν για στέγη και διαβίωση είναι σίγουρα πολλά. Αν δεν έχουν αποταμιευθεί τα χρήματα, τότε το παιδί πολλές φορές αναγκάζεται να εργασθεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος, ενέργεια και πολλές φορές και ο βασικός στόχος και προσανατολισμός, που είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών.

Στην περίπτωση που οι σπουδές είναι στη μόνιμη κατοικία των γονιών, τότε από οικονομικής πλευράς, τα έξοδα είναι σίγουρα πιο περιορισμένα. Παρόλα αυτά, για να μπορεί το παιδί να σπουδάσει και ταυτόχρονα να έχει μια ισορροπημένη προσωπική ζωή, χωρίς να χρειαστεί να δουλεύει, θα πρέπει να έχει τα δικά του χρήματα. Η πιο συνήθης εκμετάλλευση ενός αποταμιευτικού προγράμματος σε παιδί που σπουδάζει στη μόνιμη κατοικία των γονιών είναι να τα εκμεταλλεύεται για να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, με τα οικονομικά δεδομένα που παραθέσαμε παραπάνω.

Διαφορετική εκμετάλλευση αποταμιευτικών προγραμμάτων παιδιού

Εκτός από τις σπουδές ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα μπορεί να φανεί ωφέλιμο και σε άλλες σημαντικές αποφάσεις του παιδιού και της οικογένειας. Μία συνηθισμένη περίπτωση είναι τα χρήματα του κουμπαρά του αποταμιευτικού προγράμματος να επενδυθούν για την έναρξη μιας επιχειρηματικής-επαγγελματικής δραστηριότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τους δικαιούχους του προγράμματος να επενδύουν τα χρήματα ανοίγοντας μια νέα εταιρεία ακόμα και startup.

Μια άλλη συχνή περίπτωση εκμετάλλευσης των χρημάτων του αποταμιευτικού προγράμματος είναι ο γάμος και το ξεκίνημα μιας νέας οικογενειακής ζωής. Όλοι γνωρίζουμε πόσα έξοδα έχει ο γάμος και η οικογένεια στα πρώτα της βήματα. Ο κουμπαράς του προγράμματος είναι πολλές φορές η μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτά τα πρώτα βήματα.

Το αποταμιευτικό πρόγραμμα παιδιού με λίγα λόγια

Αυτού του είδους τα προγράμματα είναι ίδια με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και διέπονται από τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πως τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, αφενός από το μέγεθος και την αξιοπιστία της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, αφετέρου από το εγγυητικό κεφάλαιο στο απειροελάχιστο έως μηδενικό ενδεχόμενο κλεισίματος της ασφαλιστικής εταιρείας.

Επιπλέον, πρόκειται για ιδιαίτερα ευέλικτα προγράμματα. Ως εκ τούτου, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον τρόπο καταβολής των ασφαλίστρων -μηνιαίες,τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ καταβολή, καθώς επίσης και τον τρόπο εκταμίευσης του τελικού ποσού αποταμίευσης. Δυνατή είναι και η εξαγορά του κεφαλαίου σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπροσθέτως, τα χρήματα εκτός από εγγυημένα είναι και τοκιζόμενα με ένα ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια από πλευράς της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως στο τέλος του προγράμματος θα λάβετε περισσότερα χρήματα από αυτά που έχετε αποταμιεύσει.

Εμείς με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό μας είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να λάβετε την καλύτερη απόφαση για την αποταμίευση του παιδιού σας, έτσι ώστε όταν χρειαστεί να έχει ήδη τα χρήματα που χρειάζεται για να φτιάξει μια ζωή όπως την έχει ονειρευτεί.

Αποταμίευση παιδιού
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Skype
Βαρβέρη Σοφία

Βαρβέρη Σοφία

Διακεκριμένη Ασφαλιστική Σύμβουλος

Βρίσκομαι δίπλα σας όλες τις ώρες και όλες τις μέρες του χρόνου. Πρώτη μου προτεραιότητα η απόλυτη εξασφάλιση και εξυπηρέτηση σας σε περίπτωση επέλευσης τους ασφαλιστικού κινδύνου.

Κανένας Νικητής Δε Πιστεύει στη Τύχη

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ